Lapsi nukkuu huonosti - käy läpi nämä 8 asiaa!

Kun pieni lapsi heräilee yöllä tiheästi, aamut alkavat liian aikaisin tai unet muuten kuormittavat, tarkista nämä asiat kuntoon:
- Paleleeko lasta? Moni käyttää yöllä itsellään peittoa, mutta lapsi nukkuu pelkässä ohuessa pyjamassa. Pohdi, tarkenisitko itse nukkua aamuyön viileimmät tunnit samassa vaatetuksessa, kuin lapsesi! Suosittelen unipussia vauva- ja taaperoikäisille, koska he tyypillisesti pyörivät nukkuessaan, eivätkä osaa/ymmärrä ottaa peittoa takaisin päälleen pyörittyään pois sen alta.
- Onko lapsella nälkä? Puuro ja hedelmäsose iltapalana on kevyt ateria, eivätkä välttämättä pidä lasta kylläisenä läpi yön. Etenkin jos yösyötöt on jätetty pois tai niitä on rajoitettu, on hyvä tarkastella päiväaikaista ravitsemusta ja huomioida myös nälkä mahdollisena herättäjänä. Lisää lapsen iltapalaan jotain proteiinipitoista ja hyviä rasvoja lapsen ikärajoitteet huomioiden.
- Tukeeko valon vaihtelut lapsen vuorokausirytmiä? Merkittävin sisäistä kelloa tahdistava tekijä on valon vaihtelut ja luonnonvalo. Etenkin aamupäivästä olisi tärkeää nauttia luonnonvaloa mahdollisimman paljon - käykää siis ulkona ja avatkaa sisällä verhot sälekaihtimia myöten! Päivällä on siis hyvä olla paljon valoa, ja Iltaa kohden valaistusta on hyvä hämärtää.
- Onko päivissä riittävästi ulkoilua? Ulkoilma ja luonnonvalo tukevat yöunta, etenkin aamupäivän luonnonvalo on tärkeää! Ulkona lapsi saa myös monipuolisesti erilaisia aistiärsykkeitä, kuten luonnon ja liikenteen äänet, tuulenvire ja erilaiset lämpötilat. Tämä kaikki tuo päivään sopivaa "kuormitusta" ja auttaa lasta kerryttämään unipainetta yötä varten.
- Onko päivissä riittävästi liikuntaa? Tutkimusten mukaan vain noin 10-20% perheistä noudattaa lasten liikuntasuositusta (3h päivässä). Vauvaikäinen liikkuu viettäessään aikaa lattialla ja harjoitellessaan uusia taitoja. Pienten lasten liikunta tarkoittaakin leikkiä ja ulkoilua. Taaperoikäinen tarvitsee jo hyvinkin liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta päiviin - ulkoilu on tähänkin erinomainen keino!
- Herääkö lapsi vanhemman kuorsaukseen tai asennonvaihtoon? Jotkut lapset nukkuvat perhepedissä parhaiten, kun taas toista vanhemman elehdintä herättelee ja koko perhe saisi paremmat unet lapsen nukkuessa omassa pedissään. Isomman vauvan tai taaperon kohdalla voi auttaa kokonaan omaan huoneeseen siirto, jos esimerkiksi vanhemmat kuorsaavat tai puhuvat unissaan.
- Tuleeko nukuttamista edeltävästi riittävästi rauhoittumista? Lapsen voi olla vaikeaa pysyä unessa, jos mieli ja keho ovat ylivirittyneitä päiväaikaisista ärsykkeistä ja toiminnasta. Auta siis lasta nukuttamista edeltävästi rauhoittumaan ja rentoutumaan millä tahansa keinolla, joka teillä toimii: imetys, pulloruokinta, hämärässä sylittely ja muu vähä-ärsykkeisessä tilassa seurustelu voi toimia hyvin.
- Tapahtuuko nukuttamista edeltävästi jotain, mistä lapsi osaa ennustaa uniajan olevan lähellä? Toimiva iltarutiini auttaa lasta rauhoittumaan ja viestittää lähestyvästä uniajasta. Jos nukuttamistilanne tulee lapselle yllätyksenä, ei lapsi ehdi laskemaan vireystilaansa riittävästi ja siksi nukahtaminen ja unessa pysyminen voi olla haastavaa. Säännölliset, samana toistuvat nukkumaanmenorutiinit auttavat lasta suuntautumaan nukkumaanmenoon ja tämä tutkitusti vähentää unihaasteita kaiken ikäisillä lapsilla!
Tällaiset unenhuollolliset keinot voivat parantaa nukkumista merkittävästi. Unihaasteiden taustalla voi olla myös esimerkiksi epäsopivaa unirytmiä tai muuta, mikä ei mahdollista pidempiä unipätkiä vanhemman toivomassa ajankohdassa. Uniohjaus sopii sinulle, jos vauvan tai alle kouluikäisen lapsen unihaasteet kuormittavat jaksamistasi ja kaipaat apua unihaasteiden ratkaisemiseksi. Uniohjaus voidaan toteuttaa puhelimitse, videoyhteydellä tai Oulun seudulla kotikäyntinä!
-Pediatrinen uniohjaaja Anniina Korkiakoski