Kuinka siirtyä perhepedistä omaan petiin?
Jotkut lapsista nukkuvat levollisemmin perhepedissä, kun taas toista vanhemman yöaikainen elehdintä herättelee. Perhepeti on varhaista vuorovaikutusta parhaimmillaan, ja voi olla mitä ihanin keino nukkua silloin, kun kaikki osapuolet saavat siinä riittävän levon.
Mitä sitten, kun perhepeti ei enää tunnu hyvältä? Lapsi on jo omaksunut sen nukkumispaikakseen ja havahtuu herkästi, kun hänet lasketaan omaan petiin. Miten ja milloin tehdä siirto onnistuneesti?

Siirto perhepedistä omaan sänkyyn
Voit siirtää lapsen omaan petiin nukkumaan silloin, kun koet itse kuormittavaksi nukkua perhepedissä, kaipaat tilaa nukkua tai koet muuten tarvetta muutokselle. Pienenkin vauvan voi siirtää perhepedistä omaan petiin. Tärkeintä on, että lapsen tukena ollaan muutosten keskellä ja lasta lohdutetaan hankalissa tunteissa. Jos lapsi sairastaa tai elämässä on isoja muutoksia (esim. päivähoidon aloitus), voi olla parasta siirtää muutosten tekoa.
On tärkeää, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi nukkumispaikassaan. Tutustu siis petiin jo päiväaikana lapsen ollessa hereillä, virkeänä ja hyväntuulisena. Laske lasta aluksi petiin ihan lyhyiksi ajoiksi jääden itse vierelle. Leiki ja hassuttele lapsen kanssa ja poistukaa muihin puuhiin ennen kuin lapsi ehtii muuttua tyytymättömäksi. Voit esimerkiksi viikon ajan päivittäin laskea lasta pari kertaa päivässä petiin puuhastelemaan. Taaperoikäiselle voi sanoittaa tilannetta jo etukäteen.
Lapsen sänky voi ensimmäisinä öinä olla ihan vanhemman sängyssä kiinni, jotta lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja aistii vanhemman lähellään. Voit myös nukkua muutaman yön ajan lapsen lakanoissa, jotta niihin tarttuu sinun tuttua tuoksuasi. Ottakaa omaan petiin mukaan kaikki perhepedistä tutut assosiaatiot, kuten tutti, unipussi ja unilelu.
On normaalia, että lapsi havahtuu alkuun tiheämmin tarkastamaan vanhemman läsnäoloa ja ensimmäiset yöt voivat olla levottomampia. Riippuu paljon lapsen temperamentista, kuinka voimakkaasti hän reagoi muutokseen. Silloin, kun unirytmi ja muu unenhuolto on kunnossa, onnistuu siirto usein kohtuudella. Jos siirto tuntuu todella vaikealta, voi olla, että esimerkiksi unirytmissä olisi korjattavaa.
Autan sinua uniohjauksessa tarkastelemaan unirytmin ja muut unenhuollolliset asiat kuntoon, jotta pohja muutosten tekemiselle olisi optimaalinen. Olen myös tukena muutosten tekemisessä ja autan sinua löytämään perheellesi sopivat keinot muutosten tekemiseen!
-Pediatrinen uniohjaaja Anniina Korkiakoski