
.
Uniohjaus
Apua vauvan ja alle kouluikäisen lapsen unihaasteisiin
Lapsen kasvun ja kehityksen kannalta on tärkeää saada riittävästi laadukasta unta. Pediatrinen uniohjaaja (Oulun seutu+videoyhteys kaikkialle) auttaa, kun tarvitset apua vauvan tai alle kouluikäisen lapsen unihaasteisiin.
Uniohjaus - mitä siinä tapahtuu?
Uniohjaus aloitetaan perusasioiden, kuten lapsen unirytmin ja muun unenhuollon tarkastelulla. Usein jo näistä löydetään unihaasteita provosoivia tekijöitä, ja jo näiden korjaamisella voidaan saada merkittävää helpotusta unihaasteisiin.
Uniohjauksessa tarkastellaan myös nukkumisjärjestelyiden ja muiden tekijöiden vaikutusta nukkumiseen. Joskus esimerkiksi perhepedistä luopuminen tai yösyöttöjen rajaaminen/lopettaminen voi olla merkittävässä roolissa yöheräilyn vähentämiseksi, ja perheen niin toivoessa tehdään uniohjauksessa selkeä suunnitelma muutoksen tekemiseksi. Ohjauksessa pyritään kuitenkin aina löytämään perheen toiveisiin sopivat ratkaisut unien parantamiseen ja unet voidaan optimoida esimerkiksi perhepedissä pitäytyenkin. Ohjauksessa ei lähtökohtaisesti koskaan pidetä vuorovaikutusta rajaavia unikouluja, vaan muutoksia tehdään lapsen tunteita kannatellen.
Ohjauksessa siis optimoidaan unirytmi ja muu unenhuolto sekä nukkumisjärjestelyt lapsen hyvän, iänmukaisen unen tukemiseksi. Pediatrinen uniohjaaja (tutustu tästä) kuuntelee ja esittää kysymyksiä, jotta haasteita provosoivat tekijät voidaan tunnistaa. Ohjaus sopii hyvin esimerkiksi:
- Aikaisten aamujen myöhäistämiseen
- Nukahtamisvaikeuksien helpottamiseen
- Tiheän yöheräilyn ja yövalvomisen vähentämiseen
- Lapsen nukahtamistapojen tai nukkumispaikan muuttamiseen
Laaja uniohjaus sisältää:
Kevyt uniohjaus sisältää:
Ennen uniohjausta olisi hyvä pitää unipäiväkirjaa ainakin muutaman päivän ajalta. Kirjaa vapaamuotoisesti paperille tai puhelimeen ylös aamuherätys, päiväunet ajankohtineen ja pituuksineen sekä yöunillemenoaika. Kuvan unipäiväkirjasta voit lähettää ohjausta edeltävänä päivänä instagramissa anniinakorkiakoski tai sähköpostiin anniinakorkiakoski@perheonneksi.fi
MIKSI VALITA JUURI PERHEONNEKSI -UNIOHJAUS:
Taustalla kotimainen koulutus
Monet uniohjaajat ovat suorittaneet erilaisia, ulkomaisia sertifikaatteja. Koulutustarjonta on vaihtelevaa ja osa koulutuksista pohjautuu kouluttajan omiin suuntauksiin ja näkemyksiin. Perheonneksi -uniohjaus pohjautuu kotimaiseen, Tampereen ammattikorkeakoulussa järjestettyyn Pediatrisen uniohjaajan koulutukseen.
Uniohjaaja on terveydenhuollon ammattilainen
Monilla uniohjaajista ei ole minkäänlaista terveydenhuollon koulutusta tai aikaisempaa työkokemusta pienten lasten parista. Vaikka Perheonneksi -uniohjaus ei olekaan terveydenhuollon palvelua eikä siinä arvioida lapsen terveydentilaa koskevia asioita, antaa uniohjaajan taustakoulutus sairaanhoitajana, terveydenhoitajana ja imetysohjaajana tärkeää ymmärrystä esimerkiksi erilaisista kehitysvaiheista ja niiden vaikutuksesta lapsen nukkumiseen sekä esimerkiksi yösyöttöjä vähennettäessä välttämätöntä tietoa imetyksestä ja lapsen muusta ravitsemuksesta.
Ohjauksessa ei rajoiteta vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta
Perheonneksi -uniohjaus perustuu esimerkiksi unirytmin, unenhuollon ja vuorovaikutuksen optimoimiseen, jonka kautta saadaan luotua hyvä pohja iänmukaiselle nukkumiselle. Uniohjaus ei siis tarkoita, että perheelle ohjataan unikoulu. Muutoksia tehtäessä ei aina voida välttää kaikkea itkua, mutta esimerkiksi yövieroitusta tehtäessä lasta ei tarvitse jättää yksin vaikeiden tunteidensa kanssa, vaan lasta saa lohduttaa tilanteen vaatimalla tavalla.
Uniohjaajan vahva asiantuntemus pienten lasten unesta
Pediatrinen uniohjaaja Anniina Korkiakoski on vahvistanut asiantuntemustaan monipuolisesti vauva- ja pikkulapsiperheiden parissa esimerkiksi synnyttäneiden ja vastasyntyneiden osastolla, ensi- ja turvakodeilla sekä jo kolmatta vuotta vapaaehtoistyössä Lapsiperheiden uni ry:n hallituksessa.